• El rec s’usarà, d’entrada com a prova pilot, a deu barris de la riba del Besòs
Se l’ha batejat com a rec, en un homenatge més que explícit a una de les icones –el Rec Comtal– de la Barcelona popular que fa frontera amb el Besòs. Es tracta de la primera moneda pròpia que circularà a Barcelona a partir del mes de maig, en fase de prova pilot, gràcies a una iniciativa promoguda per diverses entitats i que té l’aixopluc de les institucions europees i l’Ajuntament de la capital. D’entrada, però, el rec només es podrà fer servir a deu barris de l’Eix Besòs. Si l’experiència és positiva, no es descarta ampliar-la a altres punts de la ciutat a partir de finals de 2019.
La primera peculiaritat d’aquesta moneda és que és digital. Per poder-la utilitzar, doncs, caldrà tenir una aplicació al mòbil o sol·licitar una targeta en el web www.rec.barcelona, que també serà la plataforma on es podran bescanviar euros per recs –la paritat serà 1:1– fent servir una targeta de crèdit. L’objectiu del projecte és que aquesta modalitat de pagament serveixi per estimular, sobretot, compres als comerços de proximitat dels deu barris triats. Ara com ara, ja n’hi ha un centenar que s’hi han adherit. Tots tindran un adhesiu a la porta en què s’explicita que s’hi pot pagar amb recs.
Hi ha un factor, però, determinant en la iniciativa, com és que el miler de famílies de la zona que cobraran la renda experimental B-Mincome –cofinançada amb fons europeus– rebran el 25% de la quantia consignada amb la nova moneda i, per tant, l’hauran de fer servir. A la pràctica això voldrà dir que hi haurà 1,5 milions de recs que s’obriran camí entre botigues i similars de la riba del Besós.
See more