Una vuitantena de comerços accepten compres en recs des d’aquest octubre però les transaccions encara són escasses
Barcelona ha posat en marxa amb l’arribada de l’octubre la nova moneda local rec (Recurs Econòmic Ciutadà) als barris del Besòs. És una moneda que no és física, de manera que totes les transaccions es gestionen a través d’una aplicació mòbil on es pot canviar d’euros a recs i fer les compres als comerços. La iniciativa s’havia previst que entrés en funcionament el maig, però finalment no ha estat fins aquest octubre, i a càmera lenta. Un rec equival a un euro. S’ha optat pel Besòs per estrenar-la perquè concentra 10 dels barris amb més desigualtats de la capital catalana, i amb la moneda es pretén reforçar el comerç local.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha subratllat aquest dimecres que es tracta “d’una eina fonamental per reforçar el comerç de proximitat” i evitar la desertització dels barris desincentivant que els veïns comprin a les grans superfícies i a Internet. Segons el consistori, ja es pot pagar en recs en 86 comerços, i els primers a disposar de la moneda són 315 usuaris del B-Mincome, una renda municipal d’inclusió per a barcelonins amb dificultats econòmiques, que ja reben el 25% de la mensualitat en recs. Inicialment havien de ser un miler, però s’han estrenat els que ja han fet la formació necessària.

A més, qualsevol persona amb un mòbil es pot baixar l’aplicació i bescanviar euros a recs per comprar al Besòs, si bé per ara només els usuaris d’Android. Els d’Apple encara hauran d’esperar. Segons Martí Olivella, de Novact (entitat gestora de la moneda), a hores d’ara ja circulen 40.000 euros convertits a recs, i calcula que en el primer any de prova pilot acabaran sent 1,5 milions d’euros. D’entrada tot indica que hi ha més avantatges per als comerços, que poden veure incrementats els clients, que per als compradors, però s’estudien que tinguin bonificacions si fan moltes compres.

Amb el mòbil és suficient per anar a comprar

La posada en escena de la moneda s’ha fet al mercat del Besòs, on hi ha algunes parades que ja accepten compres en recs, si bé la implantació va al ralentí. La Soumia, una de les beneficiàries de la renda municipal que ja cobra el 25% d’aquesta ajuda en recs, ha comprat cinc pollastres per sis euros. Defensa que la moneda local és una ajuda econòmica per al barri i a ella li permet no haver de portar efectiu a sobre. “No surto amb diners. Amb el mòbil en tinc prou”, ha ressaltat. Creu que és una manera també de facilitar les compres a qui no sap llegir ni escriure.

A la polleria on ha comprat han constatat que el sistema funciona a poc a poc. “Va lent perquè no estem acostumats a utilitzar-lo”, ha justificat en Javier. Per ara les transaccions en recs són escasses. Els responsables del projecte han evitat concretar quantes se n’han fet i en Jack, un peixater del mercat, admet que tot just ha tingut una compra en la nova moneda. L’ha fet en Bernat, un treballador del CAP que s’ha descarregat l’aplicació que permet canviar euros a recs i pagar amb ells. Defensa que és una bona iniciativa “sabent que es queda al barri” el benefici.

En Jack també ho creu perquè la zona està “molt marginada” i confia que els pròxims dies començaran a arribar compradors amb recs, i en Javier de la polleria també sosté que al barri estan “una mica oblidats”. Els comerciants que ja s’hi han apuntat confien que els pot servir de revulsiu, però n’hi ha molts que en són reticents. La Chelo, que treballa en una xarcuteria, ha explicat que no l’han informat sobre la novetat, però no li tanca la porta. “Si veig que funciona m’hi apunto”, ha ressaltat. Pisarello espera que aviat “les reticències inicials es vagin dispersant”.
See more