De gemeente Barcelona heeft een eigen virtuele muntsoort gelanceerd die alleen geldig is in de Catalaanse hoofdstad en waarmee men hoopt de kleine middenstanders in de wijken van de stad een nieuwe impuls te geven. De naam van de muntsoort “Rec” heeft niets met de populaire horror films te maken die in Barcelona werden opgenomen maar is een afkorting van Recurso Económico Ciudadano.
In november 2016 kwam het nieuws al naar buiten dat de gemeente Barcelona onder leiding van de huidige burgemeester Ada Colau een van haar verkiezingsbeloftes om een virtueel en lokaal betaalmiddel te introduceren eind 2017 realiteit zou laten worden. Ondanks dat de Spaanse Bank niet zo blij is met het Catalaanse initiatief en ook het nut er niet zo van in ziet, is het een feit dat er wereldwijd al meer dan veel steden zijn waar een soortgelijk lokaal betaalmiddel bestaat.
Het gaat in het geval van het lokale betaalmiddel in Barcelona niet om een plaatsvervanger van de euro maar om een middel om de lokale economie van de wijken te reactiveren en promoten. Het klinkt allemaal erg onlogisch en ingewikkeld maar blijkbaar is het haalbaar aangezien er wereldwijd al meer dan 4.000 steden zijn die een soortgelijk betaalmiddel hebben. Bristol in Groot Brittannië is daar een voorbeeld van met de Bristol Pound.
Het doel van de Catalaanse gemeente is om met de “Rec” meer dan 100 winkels gelegen in tien wijken van de stad te vinden die deze virtuele muntsoort zullen gaan accepteren. De gemeente werkt nauw samen met het sociale platform Novact die er zorg voor zal dragen dat het betalen met de “Rec” via de smartphone of plastic kaart soepel moet verlopen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de blockchain technologie.
De gemeente Barcelona zal 1,5 miljoen euro gaan investeren in de “Rec” waarna zo’n 1.000 families 25% hulp kunnen krijgen als ze met de “Rec” betalen in de kleinere buurtwinkels. Op dit moment gaat het nog om een proeffase in de wijken Ciutat Meridiana, Vallobona, Tore Baró, Roquetes, Trinitat Nova, Trinitat Vella, Baró de Viver, Bon Pastor, Verneda-La Pau en Besòs-Maresme waar zo’n 100.000 mensen wonen, een 7% van de hele stad.
See more