La jornada va començar amb la presentació de Commonfare a càrrec d’Andrea Fumagalli, que va parlar de conceptes com el benestar, els comuns i la renda bàsica incondicional.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seguidament, Bru Laín va presentar el B-MINCOMEun projecte pilot de lluita contra la pobresa i la desigualtat en zones desafavorides de Barcelona, concretament en l’àrea de l’Eix Besòs.  Pretén testar l’eficiència i l’eficàcia de combinar una política passiva en forma d’ajut econòmic (Suport Municipal d’Inclusió), amb quatre tipus de polítiques actives d’inserció sociolaboral en els àmbits següents: formació i ocupació, economia social, ajuts al lloguer d’habitacions i foment de la participació comunitària. 

A continuació, l’Àlvaro Porro, l’Ester Vidal, el Martí Olivella i la Susana Martín van explicar el rec, la moneda ciutadana de Barcelona, que neix en el marc del projecte del B-MINCOME, ja que un 25% del SMI que reben els beneficiaris és en recs. Es van presentar els resultats dels sis mesos en circulació dels quals en destaquen: 

  • 175 usuaris professionals 
  • 600 usuaris particulars  
  • 341.458 recs creats  
  • 204.146 els usuaris professionals han canviat a euros 
  • 2.288 recs de mitjana ingressats per comerç 
  • la recirculació augmenta 29% respecte el primer mes 
  • Una enquesta que han respost 232 usuaris particulars del rec mostra que el 82,76% estan satisfets amb el rec, aquest resultat és d’un 80,26% entre els 76 comerços enquestats.  

A la tarda es va fer un taller per analitzar els instruments presentats al llarg del matí (compra pública, monedes socials i renda bàsica). Es van organitzar tres grups de treball, als quals es feien tres preguntes:  

  • Aspectes claus per a relacionar-los amb l’administració pública. 
  • Col·laboració entre monedes socials 
  • Com fer que les iniciatives arribin a la població que més ho necessita.  

 

Finalment, per a concloure la jornada es van fer dues sessions paral·leles.  

La primera “Canviem les finances: Consolidant les economies transformadores i la innovació social” a càrrec de Diego Isabel La Moneda, director del NESI Forum. Es va posar l’accent sobre la necessitat d’articular les diferents propostes activistes per tal de generar una proposta comuna de canvi de model econòmic. 

La segona va ser la presentació de la API del rec en què es va presentar com funciona el sistema i com es pot utilitzar per desenvolupar sistemes interconnectats al rec.