Des de NOVACT estem impulsant el projecte MenjaCAT que vol contribuir a la promoció de models agroalimentaris adaptats al canvi climàtic que permetin reduir la petjada ecològica d’aquest sector a Catalunya, promovent una alimentació més resilient i sostenible.
Com ho fem possible?
1. Afavorim estratègies comercials i digitals per a incentivar la venda de productes locals –prioritzant els ecològics- de productores catalanes per tal d’ampliar l’oferta alimentària sostenible, saludable i de proximitat en nous punts de venda.
2. Promovem el consum d’alimentació més sostenible. Incentivem el consum d’alimentació ecològica, local i responsable; promovent una alimentació sana, justa i sostenible entre la ciutadania a través de la posada en marxa d’accions de sensibilització, capacitació i d’incentius vinculades a monedes locals/socials, generant un major impacte econòmic i social en el territori.
3. Millorem la intercooperació del sector agroalimentari per reforçar la resiliència i la sostenibilitat de la cadena alimentària a Catalunya. Establim estratègies d’intercooperació entre els diferents agents de la cadena alimentària per a compartir eines, recursos, canals de distribució i comercialització.
Per què ho fem?
Hem detectat que hi ha diferents grups i sectors en situació precària:
- Sector ramader extensiu: Situació sociolaboral sacrificada i amb pèrdua de drets que sols és superable mitjançant la venda de producte diferenciat a consumidores responsables.
- Pageses agroecològiques: Sector bastant precaritzat que treballa per oferir producte de qualitat a la ciutadania, però li manquen estratègies comercials per arribar a nous públics.
- Grups de consum: Treballen de forma participativa i que permeten connectar productores locals amb consumidores responsables, malgrat tinguin dificultats per fer viable els seus models de negoci en front a les grans superfícies i comerç en línia.
- Establiments comercials convencionals: El comerç local de ciutats grans busca noves fórmules per fidelitzar la clientela i arribar a nous públics, a través d’oferir un valor afegit en el seu servei per fer front a grans superfícies.
MenjaCAT permetrà disposar dels següents recursos:
1. Un directori de les productores agroalimentàries (ramaders/es de Catalunya i pageses de la zona de Collserola i Parc Agrari del Llobregat), que serà una eina que permeti la seva visibilització i promoció.
2. Una guia de consum conscient i responsable vers l’alimentació sostenible per a la ciutadania.
3. Un manual formatiu que ajudarà a fer receptes d’alimentació sostenible i saludable a casa, a l’escola, etc.
4. Un document d’acords del sector agroalimentari amb estratègies i accions específiques per fomentar una comercialització més justa, digna i sostenible.
5.Un model de negoci robust i exhaustiu que sigui viable, transferible i escalable.