La iniciativa compta amb un pressupost d’1,5 milions d’euros que es convertiran en recs, cadascun dels quals equivaldrà a un euro.

Barcelona està a punt de pujar al carro de les monedes locals. La capital catalana llençarà a finals de maig el Rec (Recurs Econòmic Ciutadà), una moneda ciutadana i digital que es començarà a utilitzar com a prova pilot en comerços dels 10 barris del Besòs. Les compres es faran a les botigues a través del mòbil o amb una targeta, però en cap cas amb diners físics. Els primers a emprar-la seran 1.000 famílies voluntàries que són beneficiàries de la renda municipal d’inclusió, i que passaran a percebre el 25% d’aquest ajut en recs.

L’objectiu és iniciar la prova amb un centenar de comerços on sigui possible pagar amb recs, que estan basats en la tecnologia blockchain. Una unitat de la nova moneda equivaldrà a un euro, com a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), on una iniciativa similar, la grama, funciona des de fa més d’un any. La barcelonina neix en el marc del projecte pilot d’innovació urbana i social B-Mincome, un projecte europeu impulsat a través de l’Urban Innovative Actions (UIA) que ha posat en marxa la renda municipal d’inclusió.

Crear una moneda local era un dels compromisos del govern d’Ada Colau. Arrencarà amb 1,5 milions d’euros en circulació, i la intenció és provar com funciona durant 17 mesos, fins a l’octubre del 2019. Un dels objectius és evitar la desertització comercial en el Besòs, una de les zones amb les rendes més baixes de Barcelona, però alhora enfortir els vincles entre els veïns i els comerciants, segons ha relatat Martí Olivella, de l’associació d’innovació social Novact, que impulsa el projecte, juntament amb entitats comercials i socials del Besòs, mentre que l’Ajuntament hi col·labora. “La filosofia és fer xarxa”, ha insistit.

Les compres es faran amb mòbil o una targeta

Per operar amb recs no caldrà gran cosa més que tenir un mòbil. Els usuaris podran baixar-se una aplicació, que d’entrada només estarà disponible per Android, on tindran un compte amb els recs que tenen. Els beneficiaris de la renda municipal d’inclusió els tindran carregats mensualment, però qui vulgui també podrà comprar amb aquesta moneda: només caldrà que carregui diners amb la targeta bancària habitual, o sigui que, si es volen 50 recs, a la targeta del banc apareixerà com si s’ha fet una compra de 50 euros.

Un cop es tenen al compte, es pot acudir a una botiga on es pugui pagar amb recs i, a l’hora d’efectuar la compra, caldrà escanejar un codi QR que contindrà la informació sobre la compra i autoritzar-la amb el PIN. Per a qui no tingui mòbil, hi haurà una segona opció, i serà utilitzar una targeta de plàstic que conté un codi QR per autoritzar els pagaments. La diferència és que no s’hi podrà consultar el saldo. Inicialment el control de tot plegat el farà Novact, però es preveu que més endavant quedi en mans de la Taula pel Canvi, on hi ha representants dels comerciants, entitats socials, experts i l’Ajuntament.

Combatre la desertització comercial dels barris

Segons el comissionat municipal d’Economia Social, Desenvolupament Local i Consum, Álvaro Porro, es tracta “d’una aposta molt forta” per provar el rec en territoris “amenaçats per la desertització comercial”, i ho ha exemplificat amb el barri del Baró de Viver, on hi ha només 16 comerços. “Esperem que puguin assegurar la seva viabilitat i que puguin obrir-ne de nous que puguin ser viables econòmicament”, ha subratllat, i ha afegit que la intenció és generar ocupació allà on és més difícil.

Porro ha explicat que fa molts mesos que s’està treballant en aquest projecte, i que té “les bases força sòlides”, de manera que “no hi ha cap tipus de risc que no estigui previst”. En la seva opinió, “generarà un impacte real, no simbòlic, a les economies reals dels comerciants”. La idea és que els recs es gastin al barri i es vagin multiplicant: un usuari pot comprar en una botiga de queviures, i al seu torn el comerciant es fa el cafè al bar del costat, i aquest compra el pa també a prop, i així successivament.

Els indrets “més oblidats” de Barcelona

Ja s’ha començat a explicar el projecte als comerciants, i es faran reunions amb cada família beneficiària perquè s’instal·lin l’aplicació. Zaida Palet, de l’associació ecoveïnal Vallbona Viu, espera que serveixi per incrementar les relacions al barri, i per fomentar el petit comerç en punts com la zona nord de Nou Barris, “un dels llocs més oblidats” de la ciutat, ha subratllat. Josep Jordà, de l’associació de comerciants de Trinitat Vella, veu “una oportunitat” d’arribar a la gent jove i als nouvinguts que no estiguin acostumats a comprar al comerç tradicional.

En aquesta línia hi ha incògnites per resoldre, ja que cada unitat familiar que rep la renda municipal d’inclusió tindrà una persona de referència per rebre els recs. En cas que un jove de la família vulgui pagar amb ells, hauria de crear-se un nou compte i veure si seria possible que els pares li traspassin alguns diners de la moneda. El projecte barceloní no és inèdit al món, i és que, segons Porro, hi ha 4.000 iniciatives de monedes de característiques similars repartides entre 35 països. Ha posat l’exemple de Santa Coloma de Gramenet, Madrid, Sevilla, Còrdova, Bristol, Nantes i Lisboa, que tenen impuls municipal.

Notícia a: https://www.naciodigital.cat/noticia/152023/rec/moneda/digital/colau/provara/al/besos/partir/maig