En l’actualitat, en constant moviment i en la que cada vegada més ràpid sorgeixen noves necessitats a les que donar resposta, apareixen formes alternatives d’abordar l’economia, qüestionant el sistema financer.

El passat 25 d’octubre des de les 9 del matí, la biblioteca Singuerlin – Salvador Cabré de Santa Coloma de Gramenet es va celebrar la jornada ‘Monedes Socials per al Desenvolupament Local’ en la que van participar diverses iniciatives de l’Àrea Metropolitana de Barcelona junt a altres experiències de l’àmbit internacional.

Després de la benvinguda institucional de la mà de Xavier Casas, responsable de la Agencia Metropolitana de Desenvolupament Econòmic i Esteve Serrano, primer tinent d’alcalde de Santa Coloma de Gramenet, la trobada va arrencar amb la conferència de Jérôme Blanc, doctor en economia i professor de Sciences  Po Lyon, president de la Research Association on Monetary Innovation and Community and Complementary Currency Systems (RAMICS) y membre del Consell Editorial del International Journal of Community Currency Research (IJCCR) que va realitzar un recorregut temporal sobre l’evolució de les dinàmiques de les monedes locals des del Local Voluntary Bank (Japón) en 1973 fins els nostres dies. Va comentar, a més, la relació amb el desenvolupament local; ja que les comunitats poden sortir beneficiades de la creació de una moneda local o complementaria que actuï paral·lelament a la moneda nacional.

Per altra banda, des de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, es van compartir les iniciatives de Vilawatt (Viladecans), el Rec (Barcelona) y la Grama (Santa Coloma de Gramanet).

Vilawatt, moneda del projecte europeu de l’Ajuntament de Viladecans, gestionat per l’empresa Ubiquat, en la qual se ha creat una estructura PPCP (Public, Private, Citizen Partnership) que consisteix en incloure a la ciutadania, a les empreses y a les entitats públiques amb la finalitat de realitzar la transició energètica en Viladecans per mitjà de 4 actuacions: un operador local de subministrament d’energia, un operador del servei d’estalvi de energia local, un operador local de les inversions de energia y la posta en marxa de la moneda basada en el estalvi energètic.

A Santa Coloma de Gramenet tenen la moneda local Grama y han mostrat l’estudi (Estudio del multiplicador local 3, LM3) basat en l’aplicació d’una metodologia de la New Economics Foundation (NEF) sobre la circulació del diner injectat per part del Ajuntament (salaris al personal i subvencions atorgades a organitzacions).

Per la tarda, van començar les experiències internacionals. Stefan Schütz és l’encarregat d’explicar Chiemgauer, una moneda alemanya impulsada des de l’assignatura d’economia d’un institut i creat per sis estudiants amb la finalitat de reduir la desigualtat en la distribució de la riquesa, evitar la fuga de capitals i enfortir l’economia de la regió.

Per últim, en la xerrada de Sardex (Sardenya) creada al 2006 i que opera mitjançant la generació de préstecs entre pimes de la regió.