El consorci ATARCA (Accounting Technologies for Anti-Rival Coordination and Allocation) liderat per la Universitat de Aalto (Finlàndia) i format per Streamr (Suïssa), NOVACT (Barcelona), Demos (Finlàndia) i Qbit (València), ha rebut 2,75 milions d’euros del FET Open de Horizon 2020  de la Unió Europea, per abordar les ineficiències econòmiques provocades per la limitació al subministrament dels béns digitals.

El terme anti-rival designa una nova categoria teòrica de béns que es caracteritzen per la seva abundància i que, a diferència dels béns rivals o no rivals, adquireixen valor com més s’utilitzen. Aquest augment de valor és degut als efectes de xarxa, que atreuen a gran nombre de persones usuàries a plataformes en línia, en són exemples LinkedIn o Fortnite.

Com més persones usuàries atrauen aquestes plataformes, millor serà l’experiència de l’usuari individual i el cost d’incorporació d’un usuari nou és quasi inexistent. Per controlar l’oferta d’aquests béns s’utilitzen mecanismes com DRM (Digital Rights Management) o DPI (Intellectual Property Rights) creant una escassetat artificial.

L’objectiu del projecte ATARCA és la creació d’un token anti-rival que obtingui valor a través de l’abundància i no de l’escassetat. Serà un sistema d’intercanvi pels béns anti-rivals basat en la tecnologia DLT – Distributed Ledger Technology.

Els tokens anti-rival tindran un valor i una unitat, però enlloc de ser un mitjà d’intercanvi, serà un mitjà per a compartir. El valor es donarà a partir de les relacions humanes subjacents, reflectint la forma en la que es construeixen les relacions al llarg del temps, mitjançant interaccions repetides i beneficiant a totes les parts.

Es faran dues proves pilot per poder testejar aquest nou concepte, una d’elles es durà a terme a Barcelona a través del sistema tecnològic del REC i l’altra a través d’Streamr.

Notícia sobre el projecte: https://es.cointelegraph.com/news/beyond-bitcoin-little-known-project-jumps-116-on-2-75m-eu-new-money-grant